pijl

Vijf ongemakkelijke vragen over uw leiderschap van Paul Rulkens

In mijn werk met high performance organisaties ben ik vijf mindsets tegengekomen die het onderscheid maken tussen goede leiders en uitstekende leiders. Hoe zou u uzelf en uw organisaties beoordelen op ieder van deze vijf vragen?

1) Is ‘meer doen’ het standaard antwoord op ‘te veel om te doen?’

De belangrijkste hulpbronnen die u heeft zijn tijd en energie. Om gericht te blijven op datgene wat er echt toe doet, moet u zich realiseren dat bepaalde gedeeltes van de kuststrook specifiek zijn gemaakt voor schipbreuk. Uw capaciteit om te stoppen is daarom direct gerelateerd aan uw capaciteit om succesvol te zijn. Wanneer heeft u voor het laatst uw slechtste klanten ontslagen?

2) Brengt iedere (senior) leider omzet binnen?

Zakelijk succes wordt gedreven door het onderhouden en uitbreiden van relaties. Dit is een activiteit die niet beperkt is tot de verkoop afdeling, maar die gedaan moet worden door iedere goed betaalde medewerker. Hoeveel tijd spenderen uw leiders aan interne zaken, in plaats van actief bezig te zijn met de buitenwereld?

3) Speelt u om te winnen, of speelt u om niet te verliezen?

Bent u gericht om de status quo te handhaven, de wet zo te beïnvloeden dat de competitie geen voet aan de grond krijgt en beloont u controle en stabiliteit? Als dat zo is, dan speelt u om niet te verliezen. Dit is het probleem: uiteindelijk bewegen klanten naar organisaties die spelen om te winnen. Datzelfde geldt voor top talent. Hoe inspireert en beloont u uw mensen om dapper, groot en ambitieus te denken?

4) Eet u uw kikker, elke dag weer?

‘Eet uw kikker’ is een metafoor. Het betekent dat u uw dag begint met de belangrijke dingen die u eigenlijk niet graag doet. Dit zijn vaak precies de dingen die u en uw medewerkers tegenhouden om een echte high performance organisatie te creëren. Wat is uw kikker?

5) Bouwt u op sterktes, of probeert u uw zwaktes te compenseren?

Als u uw energie richt op het compenseren van zwaktes, dan eindigt u met een grote set van sterke zwaktes. Dat is een recept voor middelmatigheid. Wat zijn de sterktes van uw organisatie? Zijn uw performance systemen gericht op het herkennen, gebruiken en uitbouwen van deze sterktes?

Als u deze vijf vragen zorgvuldig de revue laat passeren, welke kleine verbetering zou de grootste, positieve invloed hebben op uw organisatie?

Volgende vraag: wie in uw organisatie werkt hier momenteel aan…?

Bron: www.managementimpact.nl

Op donderdag 15 juni organiseert PLUC! in samenwerking met Paul Rulkens de workshop ‘bouwen aan een high performance organisatie‘. Tijdens deze workshop ga je aan de slag met effectief doelen stellen en de juiste focus aan te brengen voor nog meer succes.