pijl

Spreker Finance on a Mission: Timothy Prescott

Op 31 oktober is de zesde editie van Finance on a Mission, het jaarlijkse congres van PLUC! dat is gericht op Finance Professionals die relevant willen blijven. Dit jaar is het thema “Skill shift in the modern age”. We brengen je de 31e in een hoog tempo op de hoogte van relevante actuele ontwikkelingen in ons vakgebied. Daarvoor hebben we een line up aan sprekers bij elkaar gebracht die gegarandeerd stof tot nadenken geeft.

De belofte van data is groot. Meer data, gekoppeld aan elkaar en voorzien van scherpe analytics, gaat ervoor zorgen dat organisaties sneller en veel betere beslissingen kunnen nemen. Beslissingen die een grotere kans hebben op succes dus ook. Want in de combinatie van data gekoppeld aan de huidige analyse kracht van de technologie weten we steeds meer wat mensen beweegt. Sommigen vinden deze ontwikkeling fantastisch, sommigen vinden deze ontwikkeling eng. Wat je er ook van vindt, de beweging is ingezet en niet meer tegen te houden. En Finance Professionals spelen een belangrijke rol in het bepalen van de grenzen van wat we doen met data. Mogen we data analytics inzetten om gedrag te beïnvloeden? En wanneer gaat beïnvloeden over in misleiden?

Nergens kwam de impact van data analytics de laatste jaren zo goed naar voren als bij de Amerikaanse verkiezingen. Zowel de verkiezing van Obama als die van Trump werden ondersteund en misschien wel mogelijk gemaakt door het gebruik van data analytics. Waar zaten in die campagnes de overeenkomsten en verschillen? En kunnen we aan de hand van die verschillen iets concluderen over de ethische aspecten over het gebruik van data analytics?

Tijdens Finance on a Mission 2019 spreekt Timothy Prescott. De Amerikaans-Nederlandse Timothy maakte deel uit van het data analytics team dat de campagne van Obama ondersteunde. Tegenwoordig werkt hij als Director of data science bij IG&H. Timothy is een specialist in het gebruik van data analytics en heeft door zijn betrokkenheid bij de campagne van Obama ook een uitgesproken mening over de ethiek rondom het gebruik van data. Zijn bijdrage op Finance on a Mission gaat verder dan alleen het “wat kun je ermee”. Hij neemt je tijdens deze editie ook mee in de ethische aspecten van het gebruik van data analytics en in de rol die organisaties hebben om ethische grenzen te bewaken.

Hier onder hebben we wat links opgenomen naar interessante artikelen en naar de tegenlicht aflevering waarin Timothy aan het woord komt.

Deze link gaat naar een artikel dat kort uitlegt wat het verschil eigenlijk is tussen data science, big data en data analytics: https://www.simplilearn.com/data-science-vs-big-data-vs-data-analytics-article

Koren op de molen voor de mensen die de ontwikkelingen eng vinden, een artikel uit het FD over het gebruik van data voor een social scoring systeem in China: https://fd.nl/futures/1271511/big-data-kent-ons-beter-dan-wijzelf

Tegenlicht aflevering waarin Timothy aan het woord komt: https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2016-2017/what-makes-you-click.html