pijl

Round table: Faillissementen in de zorg. Kunnen we leren van het verleden?

Een aantal weken geleden werden we opgeschrikt door het faillissement van een aantal ziekenhuizen. Zorgverzekeraars hadden geen vertrouwen meer in een gezonde financiële toekomst. Nu kun je discussiëren over de dichtheid van ziekenhuizen in Nederland en over het al dan niet in de lucht moeten houden van al die ziekenhuizen. Ook kun je het hebben over hoe goed het zou zijn om specialismen te concentreren in ziekenhuizen zodat je niet overal meer alle zorg gaat leveren. Natuurlijk, dat is veel efficiënter, en wellicht zelfs ook beter voor de kwaliteit. Maar daar wil ik het nu even niet over hebben. Het gaat mij nu om de vraag of we hadden kunnen zien dat juist deze ziekenhuizen op een faillissement af stevenden. En dit zijn niet de enige ziekenhuizen die in de gevarenzone zaten. Kunnen we voorkomen dat meer ziekenhuizen omvallen?

 

De ontwikkelingen in de zorg laten de druk toenemen

Ik hoor de laatste tijd vaker dat het allemaal de schuld van de marktwerking is dat ziekenhuizen failliet gaan en dat de kosten van de zorg sterk toe aan het nemen zijn. Deze discussie leidt af van de essentie. En die essentie ligt in het feit dat in de zorg een aantal trends gaande is die ervoor zorgen dat de kosten van de zorg zijn gestegen en verder zullen stijgen. Ik noem er een paar. Mensen worden ouder (en gaan dus meer zorg gebruiken), de technologische mogelijkheden nemen (en zorgen voor apparaten die een stuk duurder zijn) en personeelskosten stijgen door de trend naar ZZP. Dit kan niet oneindig doorgaan, en los van de keuze voor al dan niet marktwerking moeten deze hogere kosten ergens door worden bekostigd. Zijn we als maatschappij in staat en bereid dat te doen? Of kunnen we meer.

 

Wat kunnen we leren van het verleden

De ziekenhuizen die eind oktober failliet gingen waren niet de eerste ziekenhuizen die failliet gingen. In 2013 overkwam het Ruwaard van Putten ziekenhuis hetzelfde. Wat zijn de paralellen tussen deze faillissementen? En is het zo dat we door te kijken naar eerdere en deze faillissementen mogelijke nieuwe faillissementen kunnen afwenden. Laatst sprak ik met Peter Langenbach, voorzitter van de RvB van het Maasstad Ziekenhuis. Het Maasstad Ziekenhuis was destijds één van de drie ziekenhuizen die was betrokken bij de doorstart van het Ruwaard van Putten. Peter gaf aan dat het Spijkenisse Medisch Centrum, zoals het ziekenhuis na de doorstart ging heten, nu een gezond ziekenhuis is. Die situatie is vooral een gevolg van keuzes, efficiëntie en inzetten op kwaliteit. Maar wanneer het lukt in het Spijkenisse Medisch Centrum, zou het dan ook kunnen in andere ziekenhuizen, en zelfs voor die ziekenhuizen failliet gaan. Het leek ons interessant hier eens verder op in te zoomen.

 

Tijd voor een stevig gesprek

Wij hebben Peter Langenbach bereid gevonden gastheer te zijn voor een round table over de rol van de controller in een turnaround. Op basis van zijn ervaring krijgen we een mooie inkijk in de aanloop naar het faillissement en de doorstart. Ook kunnen we een stevig gesprek hebben over hoe controllers kunnen helpen ziekenhuizen gezond te maken en te houden. De round table vindt plaats in het Maasstad Ziekenhuis op 22 januari vanaf 15.00.

Hier vind je meer informatie over de round table