pijl

ICT en Cocaïne

‘We hebben de digitale variant van cocaïne over apps gestrooid’. Veel helderder dan dit kon Azan Raskin het vorige week niet verwoorden op SXSW, het grootste en belangrijkste technologiefestival ter wereld dat jaarlijks in Austin, Texas wordt gehouden. Raskin was senior product designer bij Twitter en onder andere verantwoordelijk voor de endless scroll: zolang je blijft scrollen blijven er nieuwe berichten verschijnen. Of je op Twitter zit of niet, ook finance professionals werken iedere dag met tientallen ICT-systemen die boordevol van dit soort ‘handige oplossingen’ zitten.  Zo heeft ICT het mogelijk gemaakt dat we niet meer op kantoor hoeven zijn om onze mail te lezen, dossiers in te zien of afspraken in een agenda te maken. We kunnen nu vergaderen terwijl de helft van de collega’s niet fysiek aanwezig is: die loggen ergens in het netwerk in praten vervolgens vanuit het kantoor van een klant, een La Place langs de weg of vanuit de auto gewoon mee.

Dat ICT ons werk gemakkelijker heeft gemaakt is duidelijk, maar het komt ook met een prijs. Ons kantoor is niet langer die kamer op de 7e verdieping maar overal: thuis aan de keukentafel, in je achtertuin en via je mobiel langs het voetbalveld, op de skipiste wachtend op de lift tot in je bed aan toe. Overal heb je toegang tot je email, overal waar je bent komen de prospects binnen,. Maar ook de brandjes, problemen, afwijzingen en klachten, De afstand tussen je professionele rol en wie je zelf bent wordt hierdoor telkens kleiner en kleiner.

Een tijd lang zagen we hier vooral de vele voordelen van maar de wittebroodsweken zijn duidelijk voorbij. Professionals ervaren telkens meer werkdruk en hebben het idee dat het werk nooit af is. De inspectie wil zelfs onder financials onderzoeken of er voldoende rustmomenten in het werk zijn vanwege de te hoge werkdruk:  https://www.nrc.nl/nieuws/2019/03/14/inspectie-onderzoekt-werk-druk-onder-accountants-a3953274

Je zelf los maken van je werk is moeilijker dan ooit. Waar we voorheen enkel de deur van het kantoor achter ons dicht hoefden te doen, moet je nu mentaal de deur dichtdoen. En dat is knap moeilijk wanneer de appjes met een noodkreet van je collega binnenkomen op je smartphone. Toch maar even antwoorden, ook al zit je aan de kant bij de zwemles van de jongste.

Door de werking van ons brein kunnen wij ons moeilijk afscheiden van prikkels. Het gepiep van je telefoon, de emailnotificaties die op je beeldscherm voorbij komen terwijl je aan een tekst werkt, het te laat naar bed gaan omdat je thuis verder werkt, de slaap niet kunnen vatten door het felle licht van het scherm dat je brein het idee gaf dat het overdag is waardoor de melatonine aanmaak afremt…..ICT komt ook met nadelen.

Denk eens aan het begin van jouw werkdag. Wat is een van de eerste dingen die je doet? Waarschijnlijk is dat je email lezen. Meer dan 80% van financials begint namelijk zo zijn werkdag. Waardoor je de uren van de dag waarop je het meest intellectueel scherp en fris bent verspilt aan het blussen van kleine brandjes en incidentjes. ‘weet jij waar die dossier liggen van Haneman uit 2017?’, ‘Ja, toch gewoon in het archief?’,’nee daar heb ik al gekeken’,’oh, misschien moet je Petra even mailen, die weet het wel’,’ok, dank’.  Herkenbare mailwisseling?  Zo zonde van je tijd, niet relevant maar het heeft je wel drie keer in je denkwerk gestoord waardoor je je weer opnieuw moet concentreren en opnieuw moet beginnen. 

Kunnen we niet efficiënter omgaan met ICT-systemen en ons brein waardoor we meer gedaan krijgen, minder mentale energie verbruiken en we ons aan het einde van de dag minder vermoeid en overprikkeld voelen? Ja dat kan wel degelijk, en daar is niet eens zo veel voor nodig. Wat basale kennis over hoe onze hersenen informatie verwerken, een net wat andere indeling van de werkdag, en concrete handvatten doen al wonderen. En dat staat allemaal op 4 juli voor je klaar bij de workshop Brein in Balans van Dr. Andreas Wismeijer.