pijl

Gebruik die goeie ouwe SWOT eens voor jezelf

Iedere Finance Professional kent hem: de SWOT. De SWOT werd eind van de vorige eeuw geïntroduceerd als een model om te analyseren hoe de organisatie ervoor stond. In het proces van strategievorming werd het al snel een onmisbaar stuk gereedschap. Want goed nadenken over waar je goed in bent, waar je zwaktes liggen, welke kansen er zijn en wat de bedreigingen zijn is natuurlijk fantastisch. Je krijgt richting en beeld bij waar je als organisatie aan kunt of moet werken om een goede positie te houden in de markt. Nu verandert er momenteel veel in de omgeving van de Finance Professional, dat is je vast niet ontgaan. Tijd daarom om de goeie ouwe SWOT eens tevoorschijn te halen voor een stevige analyse van jouw eigen positie.

Hoezo een SWOT voor jezelf?

Het verbaast me regelmatig hoe weinig Finance Professionals actief bezig zijn met hun toekomst. En dan heb ik het niet over het carrière pad, want daar hebben velen nog wel een beeld bij. Ik heb het over de impact die digitale technologie gaat hebben op de rol van de Finance Professional. En daar is de vraag dus hoe “toekomstbestendig” je bent als Finance Professional. Want wees eens eerlijk, wat weet jij eigenlijk van ontwikkelingen als AI, van Data Science, van Robotics, van de Blockchain en ga zo maar verder? Natuurlijk heb je ervan gehoord, maar de vraag is “wat weet je”? En heb je een beeld bij de mogelijkheden van deze ontwikkelingen? Een SWOT maken voor jezelf kan je helpen om je pad naar de toekomst goed uit te stippelen.

Hoe kan een persoonlijke SWOT je helpen jezelf te ontwikkelen?

De SWOT is uitermate geschikt om jezelf en jouw omgeving eens te analyseren. Om eens aan de hand van een simpel model stil te staan bij hoe jij ervoor staat als je kijkt naar de ontwikkelingen in het vakgebied. Ik werk dat uit in twee voorbeelden:

  1. Stel je vraagt je af waar jouw kracht eigenlijk ligt. Ben je voornamelijk gericht op compliance, ben je een specialist in Shared Services, ben je vooral bezig met rapporteren of heb je vooral discussies met de business over de cijfers en hoe verder? Waar jij sterk in bent bepaalt ook welke ontwikkelingen je scherp in de gaten moet houden. Wanneer je nu specialist in Shared Services bent bijvoorbeeld dan is Robotics een ontwikkeling waar je dagelijks bij stil moet staan. En afhankelijk van die ontwikkelingen in Robotics kun je ook vaststellen of deze technologie een kans of een bedreiging voor je gaat vormen.
  2. Of stel dat jij vooral sterk bent in het uitvoeren van analyses, terwijl het hebben van de dialoog over de uitkomsten van de analyses en het bepalen van de strategische richting je minder afgaat. Dan zou je de ontwikkelingen op het gebied van analytics scherp moeten volgen. De belofte van die ontwikkeling is namelijk dat vooral meer tijd ontstaat om te opereren als partner voor de business, jouw zwakkere punt in dit geval.

Plan je ontwikkeling

Met je persoonlijke SWOT kun je dus zicht krijgen op de ontwikkeling die je in moet zetten om morgen ook relevant te zijn. Bovendien krijg je een idee bij welke ontwikkelingen een kans of een bedreiging voor je vormen (en of het een kans of een bedreiging is hangt natuurlijk samen met of je ergens sterk of zwak in bent). Dat geeft je dus een mooi kompas voor je ontwikkeling.


Finance on a Mission op 4 oktober geeft je een mooie kans om te werken aan je persoonlijke SWOT. Met absolute topsprekers gaan we in op technologische ontwikkelingen en de rol van Finance.