pijl

Finance professional, je toekomst ligt in data science

Wie nu nog niet heeft begrepen dat het vak van de Finance Professional drastisch gaat veranderen heeft onder een steen geleefd in de afgelopen jaren als je het mij vraagt. Met een klein beetje interesse voor wat de ontwikkelingen in het vakgebied zijn heb je echt wel meegekregen dat wij hard worden geraakt door ontwikkelingen op het gebied van Robotics en AI. Daarbij wordt een beeld geschetst dat de Finance Professional onder invloed van die ontwikkelingen meer tijd gaat krijgen om toe te komen aan de rol van Business Partner. Waar hebben we dat vaker gehoord?

Al ruim twintig jaar op weg naar business partner

Wie de publicaties over de rol van de Finance Professional in organisaties een beetje heeft gevolgd weet dat we als Finance Professionals al ruim twintig jaar filosoferen over een rol als business partner. De strekking van ons droombeeld is dat we radicaal anders met onze tijd omgaan. In plaats van het grootste deel van de tijd bezig zijn met het verleden (finance transacties en reporting) ontstaat dan een tijdsbesteding die voornamelijk is gericht op naar voren kijken en op de business ondersteunen in het nemen van de juiste beslissingen. In de praktijk blijkt deze rol nog niet uit de verf te komen zoals we het ons voor hadden gesteld. Uitzonderingen daargelaten heeft de controller in veel organisaties nog altijd het opleveren en analyseren van historische cijfers als voornaamste aandachtsgebied. Dat, en het opruimen van en corrigeren van het verleden. Dat heeft te maken met de rol die de business ons gunt, en met het domein dat we claimen. Daar zit trouwens ook een vleugje persoonlijkheid in, maar daar wil ik niet op in gaan. Want hoe komt het dat ons de rol van business partner nog zo vaak niet wordt gegund?

Wanneer kwam jij voor het laatst met echt verrassende inzichten?

Eigenlijk is dat best gemakkelijk te verklaren. In de beelden van de meeste managers zijn wij nou eenmaal van de cijfers, en komen we altijd met “waarom” vragen over historische cijfers. “Waarom lopen we achter op budget”, “waarom staan onze marges onder druk”, of “waarom halen we onze geplande doelen niet”. En als we al analyses maken bij de cijfers dan zijn die vaak weinig hoogdravend. Een kwestie van “zoek en vervang 4% groei voor 5% groei” en vice versa. Dat is overigens niet zo gek hoor, we zijn vaak al veel analysetijd kwijt aan het corrigeren van allemaal verkeerd geboekte zaken zodat we ook echt de diepte niet in kunnen terwijl de druk op de ketel staat. Maar goed, een echte toegevoegde waarde zal onze partner in business hier niet van ervaren. Die toegevoegde waarde zit in de verrassende inzichten die we kunnen bieden, voorzien van adviezen die helpen om het beter te gaan doen als organisatie. Wanneer ben jij voor het laatst met zo’n inzicht bij je partner in business geweest?

De sleutel zit in data science

En daar is ons droombeeld. Het beeld dat wij als echte partner voor de business de tijd hebben om scherpe analyses te kunnen doen. Om zelf in te zoomen op de haarvaten van de business. Om het primaire proces volledig te doorgronden en actief te zorgen dat de processen beter worden. En om te komen met verrassende inzichten die nog niet bekend waren bij de organisatie. De tijd krijgen we, want robotics en AI gaan ons een hele partij werk uit handen nemen. Maar de inzichten krijgen we niet zomaar. Dat vraagt om actief werken van onze kant. Daarvoor moeten we ons gaan verdiepen in het vakgebied data science. Want wij moeten meer snappen over het stellen van de goede vraag aan alle data die we, vaak nu al, voorhanden hebben. En we moeten begrijpen wat een kwalitatief goede dataset eigenlijk is. Daarnaast moeten we weten wanneer we conclusies mogen verbinden aan de inzichten die vanuit de data komen.

Ik zal vast één stelling meegeven om eens over na te denken: je komt nooit tot nieuwe inzichten op basis van een dataset die wordt gebruikt voor reporting.

Wil je meer weten van jouw rol in dit digitale tijdperk? De leergang Tech Savvy Controller is een uitstekende kans om jezelf bij te spijkeren en om richting te bepalen voor jouw ontwikkeling.