pijl

Finance on a Mission: uitkomsten evaluatie 2018 en thema 2019

Finance on a Mission (FOAM) is al jaren een evenement dat zorgt voor inspiratie en verrassende inzichten. Het doel van FOAM is Finance Professionals gereedschap aanreiken om beter voorbereid te zijn op de toekomst en om meer impact te hebben in organisaties. Op bijeenkomsten onder de vlag van FOAM gaat het daarom over ontwikkelingen in het vakgebied, en vooral ook over ontwikkelingen in andere vakgebieden die de Finance Professional kunnen helpen. Denk dan aan ontwikkelingen in technologie, maar bijvoorbeeld ook aan ontwikkelingen in de psychologie. Dit jaar stond FOAM helemaal in het teken van de ontwikkelingen in technologie en de impact daarvan op de Finance Professional. Het thema was “a digital mindset”. Ook de editie van dit jaar is weer erg goed ontvangen. De evaluatie komt uit op een 8,0. Een zeer hoge score voor een congres dus. En tegelijk nog ruimte om FOAM verder te verbeteren! Hier onder kun je lezen wat wij hebben geleerd op basis van de evaluaties en geven we alvast het thema voor volgend jaar.

Opzet FOAM 2018

De 2018 editie van FOAM vond plaats bij B-building in Amsterdam. Voor het eerst hadden wij deze bijeenkomst een combinatie van plenaire sprekers en verschillende break-outs zodat deelnemers konden kiezen voor onderwerpen die ze interessant vonden. In de break-outs konden mensen elke ronde kiezen voor vijf verschillende break-out sessies. De break-outs waren meer gefocust op kennisoverdracht of meer gefocust op het voeren van de dialoog over de impact van ontwikkelingen op organisaties en de Finance Professional.

Plenair echt topsprekers, break-outs wisselend

Uit de evaluatie komt naar voren dat het programma met de plenaire sprekers (Michael Wade, Ruud Hendriks, Jan Kees de Jager) echt heel goed was. De break-outs werden wisselender beoordeeld. Break-outs die waren gefocust op kennisoverdracht scoorden over het algemeen zeer goed. De break-outs die waren gefocust op dialoog minder. In die break-outs kwam vooral naar voren dat de structuur in de dialoog werd gemist. Eén break-out werd bovendien als “te commercieel” ervaren. Naast opmerkingen over de break-outs werd ook de locatie wat lager beoordeeld dan we zijn gewend en hadden verwacht.

Onze lessen

Op basis van deze feedback hebben we lessen getrokken voor volgend jaar. Zo hebben we besloten het plenaire deel volgend jaar weer wat uit te breiden. Wel hanteren we nog break-outs (minder rondes dus), maar ook die zullen vooral zijn gericht op informeren en inspireren is het idee. Bovendien gaan we volgend jaar scherper kijken naar de inhoud van de verschillende verhalen, zodat ook de kans op een bijdrage die als “te commercieel” wordt ervaren verder afneemt. Zo zorgen we ervoor dat FOAM het benchmark congres blijft voor de Finance Professional die werk maakt van de eigen toekomst.

Thema volgend jaar

Dit jaar hadden we als thema ‘a digital mindset’. We hebben laten zien dat de invloed van technologie op de organisatie en op de rol van finance enorm zal zijn. We eindigden de dag bovendien met de druk die dat zet op de set aan vaardigheden die de Finance Professional in huis moet hebben om succesvol te zijn. En die set aan vaardigheden wijkt, zo concludeert ook het laatste rapport “The future of Jobs” van het World Economic Forum, behoorlijk af van de huidige set aan vaardigheden. Finance professionals die ook morgen succesvol willen zijn krijgen dus te maken met een verschuiving in vaardigheden. En dat wordt het centrale thema voor FOAM 2019.

Hopelijk zien we je volgend jaar bij FOAM 2019: “Skill shift in the modern age”